DAGENS DIGTE LØRDAG – digtere læser egne digte
DAGENS DIGTE – danske digtere læser op, er et samarbejde melllem Poesiens Hus, Lyrikergruppen og Dansk Forfatterforening, hvor der hver dag hos Poesiens Hus på Bogforum byder på et poetisk åndehul – kom og træk vejret, nyd poetiske ords dans, og mød digtere fra Lyrikergruppen, der maler skønhed med ord.
LØRDAGENS STRÅLENDE DIGTERE – ml. kl. 13.00 – 14.30: læs biografier og digt uddrag nedenfor!
13:00: Thore Bjørnvig / 13:15: Jesper Rugård Jensen / 13:30: Liselotte Gabriel Andersen / 13:45: Benny Pedersen / 14:00: Johs Thorst / 14:15: André Lundquist
Kl. 13:00: Thore Bjørnvig Thore Bjørnvig (f. 1971) har bla. udgivet noveller, kortprosa, digte og essays. Udgav samlingen Pater familias på Attika i 2022 og i november i år udkommer Vindens kartotek på Det Poetiske Bureaus Forlag. Foto af Niels Christiansen.
Digtbid
Af “Hænder” fra Vindens kartotek:
Fra hænderne drypper tankerne
som tårer til jorden, op vokser
handlingens planter, sætter frø
der blæser hen over den fugtige
jord, slår rødder, skyder på ny
plukkes af hænder, falder igen.
Den ene hånd ved ikke, hvad
den anden gør, kun løber de sammen
i dig. Det er med hænderne
som med så meget andet: Du har
bare den ene, du er blevet givet
og det er op til dig, hvad du
vil gøre med den. Hånden fører
fra kroppen og ind i himlen
hvor den fletter fingre med de døde.
Kl. 13:15: Jesper Rugård Jensen Jesper Rugård Jensen er født 1966, og har udgivet digtsamlingen “Mens vi bliver til”, og en række noveller i flere danske genre-antologier af mere eller mindre lødig karakter.
Digtbid
SÅDAN EN DAG VI HOLDT OP MED AT LEDE
Vi holdt op med at lede sådan en af de der fugtige morgener hvor solen igen kæmper med at brænde fugten af græsset og dit åndedræt er alt for tungt og din hud lidt for klam til at det er rigtig behageligt at røre ved den Jeg sagde at det var en dårlig ide men du insisterede Nu er der ikke mere sagde du der kan interessere os Ikke at vi ved det hele men vi ved nok (…)
kl. 13.30: Liselotte Gabriel Pedersen Liselotte Gabriel Pedersen er født 1957 og debuterede ved Gyldendal med digtsamlingen I flugten, derefter Jeriko, Renaissance – Poems and drawings, Kærlighedens tabu, Konkyliesang, Frihedssang mod robot og kannibal, og Formynderfrie digte fra i år. Sideløbende har jeg holdt udstillinger og komponeret musik og spillet, da jeg er multikunstner. Foto: Værk af Liselotte Gabriel Pedersen.Digtbid Stjerners bro KærlighedaltKl. 13.45: Benny Pedersen Benny Pedersen (f. 1954) skrev sine første digte i 1970, og i mange år derefter betragtede han sig selv som undergrundsdigter. Han udsendte en del hæfter og bøger på Legionærens Forlag, som han drev i længere årrække. En del af disse var i duplikeret form, datidens billigste mulighed for mangfoldiggørelse. I 1990-erne var han primus motor i Forlaget Østby Mejeri. Siden 2008 har Benny Pedersen udsendt en god håndfuld digtsamlinger på Forlaget Ravnerock. Foto af Anja Ekstrøm.
Digtbid
uskrevne selvmodsigelser
hermed modbeviser
jeg mine egne udsagn
ja, blot at snakke om udsagn
fjerner os fra dogmet om
poesiens uhåndgribelighed
et immaterielt stof
vi med vold og magt
skal gøre til værk
hvad er det andet
end falske varebetegnelser
der findes ingen dogmer
om poesiens væsen
Kl. 14.00: Johs Thorst Johs Thorst (f. 1951) har gået på Gladiators Forfatterskole 2016-2017 og læser i dag op af sine poetiske tekster i Aarhus og omegn, på gader, langs kajer, bassiner, pierer og i p-kældre. Han er desuden aktiv i styregruppen for Dansk Forfatterforenings Aarhus-gruppe og arrangør ved litterære arrangementer: Den litterære frisørsalon, Musik- og Poesiværksteder samt talks og oplæsninger under LiteratureXchange. Foto af Birgit Balslev.
Digt/linjer
Og nu, – en tur langs med havnen…
Velkommen til en fortælling
og du kan tage del
melde ind,
for der er åben havn hele året,
og havnen skaber relationer
til den, der vil blande sig,
vende hvert et rygte
tolke sporene i tidevandets
mudder og gevækster,
der er plads til at undre sig over mågernes skrig
og de mange knuste skaller på kajen.
Kl. 14.15: André Lundquist André Lundquist ( f.1972 ) arbejder som billedkunstner og forfatter. André er ikke del af Lyrikergruppen. Debuterede som billedkunstner i 1996 og har udgivet digtsamlingerne MØRKELYS i 2004 og TRIN i 2024.
André skriver: ‘Mellem billedkunsten og poesien, ligger sproget. “Et regnskab mellem mig og verden, som man prøver at få til at gå op“ siger Søren Ulrik Thomsen. Billedkunsten og poesien har begge sprog som kerne, som formidling. De springer fra det samme sted i mig og kan på en gang noget forskelligt og alligevel det samme. Hvert menneske er en verden. Jeg er optaget af relationer og de rum der opstår mellem os. Jeg er optaget af det vi har fælles, mere end af det der adskiller os.’
Standplads
ESYD-016A