Signering
Hvad skete der egentlig, da de danske patruljefolk mødte den tyske kolonne, som var på hemmelig mission i Østgrønland I 1943?
I sensommeren 1942 ankommer den tyske Kommandant, Hermann Ritter, i dybeste hemmelighed, til Grønland som en del af det Tredje Riges styrke. Han skal sammen med sin styrke på 20 mand sikre vejrmeldinger til den tyske flåde. Han ved, at det er en farlig mission; andre forsøg har været gjort tidligere, men tyskerne er blevet opdaget og taget til fange. For Ritter er opgaven imidlertid næsten en drømmeopgave. Ritter er katolik og pacifist og ønsker ikke at være en del af den nazistiske krigsmaskine, men han har mange års erfaring i Arktis, og Østgrønland er stort set øde. Det er det fredeligste sted på jorden under 2. verdenskrig.
I Østgrønland bor på dette tidspunkt under 10 danskere, der lever som fangstmænd og telegrafister. Danskerne har netop indgået en aftale med den øverste grønlandske myndighed om at patruljere kysten og fungere som den første militære enhed i Grønland – forløberen til Siriuspatruljen. Hverken tyskerne eller danskerne ønsker, at de nogensinde vil møde fjenden.
Efter et halvt år, hvor Ritter med succes har opfyldt sin mission og omhyggeligt har undgået kontakt med danskere, støder danskerne og tyskerne uheldigvis på hinanden. Mod sin inderste overbevisning må Ritter sætte et angreb ind mod danskerne, og angrebet ender fatalt med at en dansk fangstmand bliver dræbt og to taget til fange. Samtidig skærpes konflikten mellem Ritter og kolonnes erklærede nazister.
Drømmeopgaven i Arktis er nu et personligt og moralsk dilemma for Ritter, en kamp mellem hans samvittighed og hans ansvarsfølelse overfor den opgave han har påtaget sig og overfor hans kolonne af unge, tyske soldater. Han er fanget i det nazistiske militær og i Grønlands isørken, men kan han se sig selv i øjnene og fortsætte?
Tyskerne ved, at de er opdaget og kan risikere et amerikansk angreb når som helst. Nu er både tyskerne, danskerne og amerikanere efter den tyske kaptajn.
Under påskud af at lede efter en ny placering til den tyske kolonne, tager Ritter alene afsted med en af de danske krigsfanger, Marius Jensen.
De to mænd indleder en lang slæderejse langs østkysten af Grønland. Da den lange slæderejse på næsten 1000 km er slut, er rollerne byttet om. Den danske krigsfange er en fri mand, og han overgiver Hermann Ritter til myndighederne i Scoresbysund.
Romanen er inspireret af virkelige begivenheder i Grønland, men imidlertid har ingen af de implicerede villet fortælle, hvad der egentligt skete i de sidste skæbnesvangre dage. Det var først da en af hovedpersonerne blev interviewet i 2001 og kom til at fortale sig, at sandheden om tyskerens tanker blev kendt.