Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL)
Sprog, litteratur og historie – siden 1911
Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) er et udgiverselskab, der siden 1911 har udgivet ordbøger og dansk litteratur, historiske kilder og lærdomshistorie i tekstkritiske udgaver.
Vi er en lille, energisk kultur- og forskningsinstitution, der varetager en væsentlig kulturarvsopgave. Vi er cirka 40 ansatte og har en medlemskreds på omkring 100 forskere inden for dansk sprog, litteratur og historie.
Ordbøger og sprogteknologi
På vores ordbogsportal ordnet.dk driver vi bl.a. Den Danske Ordbog, der leverer opdateret og ekspertbaseret viden om ordenes brug og betydning i moderne dansk. Ordbogen benyttes dagligt af cirka 130.000 brugere. Sammen med Dansk Sprognævn driver vi desuden hjemmesiden sproget.dk, der giver hjælp og vejledning om dansk sprog og sprogbrug.
Litteratur
I serien Danske Klassikere udgiver vi hovedværker i dansk litteratur fra 1600-tallet til sidst i 1900-tallet. Blandt de nyere bind i serien er Knut Hamsun: Sult, Tove Ditlevsen: Barndommens Gade og Amalie Skram: Forraadt.
Vi har for nylig afsluttet udgivelsen af såvel Karen Blixens som Ludvig Holbergs samlede værker. Undervejs er også en udgave af Henrik Pontoppidans store romaner.
Blandt vores mange andre projekter er desuden Danske Klassikere fra Middelalderen, der løber fra 2021 til 2025. Her udgiver vi en lang række tekster fra den danske middelalderlitteratur – romaner, rejseberetninger, krøniker, legender og meget mere – både i deres gammeldanske sprogform og i moderne dansk oversættelse.
Videnskabshistorie og historiske udgivelser
Vi har en lang tradition for at udgive vigtige værker i dansk videnskabshistorie. I disse år arbejder vi på at udvikle en videnskabshistorisk tekstportal tekstnet.dk med tekster af blandt andre Tycho Brahe, Niels Stensen, H.C. Ørsted og Ole Rømer. Sammen med Niels Bohr Arkivet arbejder vi desuden på at udgive Niels Bohrs brevveksling med broderen Harald Bohr.
Også det musikalske felt har vi bevæget os ind på. En lang række af de ældste danske salmer fra 1500-tallet er udgivet på portalen Danske Reformationssalmer, hvor det er muligt at koble melodier og tekster – og at lytte til melodierne.
Historiske kildeskrifter er et andet fokusområde. I det store projekt Diplomatarium Danicum findes foreløbig knap 21.500 middelalderlige dokumenter – krigserklæringer, fredstraktater, domme, skøder m.m. – udgivet på nettet både på deres originalsprog og i moderne dansk oversættelse.
Endelig udgiver vi også afhandlinger indenfor vores fagområder – senest storværket Dansk Sproghistorie i 6 bind.
Tilmeld dig DSL’s nyhedsbrev
Du kan læse mere om os på vores hjemmeside, dsl.dk, hvor du også kan tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev, som udkommer 2-3 gange om året. Her kan du også læse eller downloade ældre eksemplarer af nyhedsbrevet.